Zoek

Associate Professorship University of Kopenhagen

Senior onderzoeker dr. Marie Rosenkrantz Lindegaard is per 1 december 2016 aangesteld als Associate Professor aan het Departement Sociologie van de Universiteit Kopenhagen. Gedurende een periode van drie jaar zal zij een dag per week als universitair hoofddocent (UHD) in Kopenhagen werkzaam zijn. Ze wordt inhoudelijk en organisatorisch betrokken bij het onderzoek en onderwijs van de vakgroep Sociologie en zal tevens les geven. De afdeling Sociologie heeft een sterke onderzoekstraditie als een centraal onderdeel van haar werkzaamheden. De UHD-posities van de Universiteit Kopenhagen worden in het bijzonder gebruikt voor talentbeleid en als waardering van uitzonderlijke prestaties van onderzoekers over een langere periode voor wie in de Faculteit der Sociale Wetenschappen nog geen leerstoel beschikbaar is.

Credits beeld: University of Kopenhagen

dr. Marie Lindegaard

Over dr. Marie Lindegaard


Marie Rosenkrantz Lindegaard voltooide haar Master in antropologie aan de Universiteit van Kopenhagen in 2004. Haar scriptie was gebaseerd op etnografisch onderzoek onder jongeren in Kaapstad. De hoofdvraag was hoe jongeren hun veiligheid weten te waarborgen in een dagelijks leven dat gekenmerkt wordt door voortdurende geweldsdreiging. In 2009 promoveerde Marie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar proefschrift richtte zich op de vraag waar en wanneer jongens in Kaapstad geweld gebruiken, en wat zij doen om dat juist te vermijden.

Marie werkt op het NSCR aan een project dat zich richt op interviews met overvallers uit Nederland. De nadruk ligt hierbij op het verklaren van waarom (geplande) overvallen soms gepleegd en soms niet gepleegd worden, en waarom sommige overvallen met meer geweld gepaard gaan dan andere. Onderzoeksinteresses van Marie zijn de situationele aspecten van de criminaliteit, het vermijden van misdaad, geweld, overvallen, daders, jeugd, agency, mannelijkheid, straatcultuur, sociale en ruimtelijke mobiliteit, kwalitatief onderzoek, etnografie van gevangenissen, Zuid-Afrika.

Marie maakt deel uit van het cluster Criminal Events.

Bekijk de website van de Video violence group.

Link naar persoonlijke website.

Bekijk alle berichten

2017

Antokolskaia, M V; Coenraad, L M; der, Lans Marit Tomassen-van; van den Berg, C J W; Kaljee, J; Roorda, H N; Bijleveld, C C J H; Finkenauer, C; de Groot, G; Dirkse, M; Schellevis, T; Sijtesema, M C

Evaluatie pilot preventie vechtscheidingen en pilot regierechter echtscheidingen Technical Report

Raad voor de Rechtspraak 2017.

Links | BibTeX
NSCR