Zoek

Cluster Technologische innovaties in criminologisch onderzoek

Leden

Henk Elffers, Jean-Louis van Gelder (coördinator), Jan-Willem van Prooijen, Iris van Sintemaartensdijk, Stijn Ruiter

Fellows

Claire Nee (University of Portsmouth), Reinout de Vries (Universiteit Twente/Vrije Universiteit Amsterdam)

Doelstelling

Het cluster Technologische innovaties in criminologisch onderzoek (CRIME Lab) is gewijd aan het gebruik van nieuwe technologieën, zoals virtual reality, point-of-view camera’s, geo-tagged foto’s en smartphone-toepassingen, en andere innovatieve methoden in criminologisch onderzoek. Door middel van deze methoden en technieken streeft het cluster ernaar om nieuwe manieren voor de aanpak van misdaadgerelateerde problemen te ontwikkelen en criminologische theorievorming te bevorderen. Hoe kan virtual reality bijvoorbeeld worden gebruikt om bij te dragen aan onze kennis van ‘guardianship’ en inbraak? Kunnen we een smartphone ontwikkelen die jongeren in staat stelt te communiceren met hun ‘future self’ en hun criminele betrokkenheid te verminderen? Hoe kunnen point-of-view camera’s en 360 ° video worden gebruikt om onderzoek naar criminele besluitvorming te verbeteren? Kunnen we beter begrijpen waarom en waar mensen het slachtoffer worden van een misdrijf met behulp van geo-tagged foto’s? CRIME Lab beoogt gevestigde inzichten uit criminologisch onderzoek te integreren en aan te vullen met nieuwe technologie en inzichten uit andere disciplines om nieuwe theoretische en toegepaste oplossingen te verschaffen voor bestaande problemen.

Theoretische uitgangspunten

Het onderzoeksprogramma van het cluster maakt gebruik van verschillende benaderingen, waaronder: de rationele keuzetheorie, dual-procesmodellen van informatieverwerking, multiple-self-modellen, levensgeschiedenistheorie, persoonlijkheidstheorieën, ‘nudging’, emotietheorie en cognitieve theorieën over daderdeskundigheid. Clusterleden willen benaderingen uit andere disciplines incorporeren om het veld van de criminologie te vernieuwen, deze perspectieven integreren in samenwerkingsprojecten en nieuwe onderzoeksideeën genereren.

Onderzoeksonderwerpen

Onderzoeksvragen voor de komende jaren zijn het verminderen van criminaliteit door middel van het verbeteren van een duidelijke ‘future self’, het verminderen van inbraak met behulp van virtual reality en het ontwikkelen van een 360° scenario methode.

Internationale samenwerkingen

Clusterleden werken samen met onderzoeksgroepen en individuele onderzoekers aan de ETH Zürich, UCLA, Griffith University, University of the South Pacific, University of Buenos Aires, University of Portsmouth, Adelaide University, Catholica Lissabon, University of Kent, Otterbein University, Emlyon Business School, Comsats, Philipps-university. Ze organiseren thematische sessies op internationale conferenties en spelen een centrale rol op het gebied van redactie van handboeken en speciale nummers van wetenschappelijke tijdschriften.

Fellows

    • Claire Nee, University of Portsmouth
    • Marco Otte MA, Tech Labs, Vrije Universiteit Amsterdam
    • dr. Reinout de Vries, Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Twente

Jean-Louis van Gelder ontvangt Vidi-beurs

NWO heeft aan senior onderzoeker Jean-Louis van Gelder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend voor zijn ‘future selves’-project. Hiermee kan hij een...
Lees meer

Onderzoek naar Virtual Burglary voor Politie en Wetenschap

Het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap heeft aan dr. Jan-Willem van Prooijen (NSCR/VU), mr. dr. Jean-Louis van Gelder (NSCR), Iris van Sintemaartensdijk (NSCR/VU)...
Lees meer
Bekijk archief berichten

NSCR