Zoek

Henk Elffers op Radio Swammerdam

Beroemd en berucht: Criminaliteit in Amsterdam

Radio Swammerdam wijdt een nieuwe reeks afleveringen aan het thema criminaliteit in het dossier Op het slechte pad. In de aflevering van zondag 26 maart werd senior onderzoeker Henk Elffers van 11.00 tot 12.00 uur geïnterviewd over criminaliteit in Amsterdam, naar aanleiding van het verschijnen van het boek Beroemd en berucht: Criminaliteit in Amsterdam. Het boek is een verzameling van korte bijdragen over criminaliteit met een directe link naar de hoofdstad, die tegelijk de verschillende onderzoeksterreinen van het NSCR illustreren.

Tevens werd er in de uitzending gesproken met Ariadne Schmidt over crimineel gedrag onder vrouwen in de vroegmoderne tijd. Zij is promovendus aan de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar criminaliteit onder vrouwen in de 17e– en 18e-eeuwse steden.

Je kunt de uitzending terugluisteren op radioswammerdam.nl Hier kun je ook het interview met A-Lab Fellow Jan-Willem van Prooijen over complotdenken van 19 februari vinden, Niets is wat het lijkt? De wetenschap achter complotdenken. In een wereld waarin wordt gelekt en gehackt, waarin alternatieve feiten en nepnieuws je om de oren vliegen, is het soms lastig te beoordelen wat je voor waar mag aannemen.

Over Radio Swammerdam
Radio Swammerdam is het wekelijkse wetenschapsprogramma op AmsterdamFM, vernoemd naar de zeventiende-eeuwse wetenschapper Jan Swammerdam. Iedere zondagochtend van 11.00 tot 12.00 uur schuiven er twee wetenschappers aan tafel en belicht Radio Swammerdam nieuwe inzichten uit de wetenschap. Ook is er een vaste columnist en zijn er reportages, uitstapjes naar het wetenschappelijke werkveld.

ether 106.8, kabel 103.3, amsterdamfm.nl

prof. dr. Henk Elffers

Over prof. dr. Henk Elffers

Henk Elffers is emeritus hoogleraar Empirische bestudering van de strafrechtpleging aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij is opgeleid als wiskundig statisticus aan de UvA en promoveerde in 1991 aan de EUR op het proefschrift "Income tax evasion: Theory and Measurement". Hij was verbonden aan het Mathematisch Centrum Amsterdam, aan de Interfaculteit Aardrijkskunde RU Utrecht, was universitair hoofddocent Methodologie van het empirisch rechtsgeleerd onderzoek aan de EUR en hoogleraar rechtspsychologie aan de Universiteit Antwerpen.

Henk Elffers publiceerde o.a. over betrouwbaarheid en validiteit van sociaal-wetenschappelijke meetinstrumenten, multivariate methoden, sociaal-psychologische modellen voor naleving en handhaving van regels, fiscale compliance, simulatiemethoden, rationele-keuzetheorie en locatiekeuze van daders, veiligheidsgevoelens, de verhouding rechter – publiek, en verplaatsing van criminaliteit. Zijn onderzoeksbelangstelling gaat uit naar datakwaliteit van criminologische data, en naar verfijning van de rationele-keuzetheorie voor beslissinggedrag van potentiële regelovertreders, waarbij de rol van de aanwezigheid van ‘guardians’ speciale aandacht krijgt.

Henk maakt deel uit van de Clusters Empirical Legal Studies, Criminal Events, Ruimtelijk-temporeel, Computationeel en Technologische innovaties (CRIME Lab).

Bekijk alle berichten

Sorry, no publications matched your criteria.

2013

Braga, A A; Welsh, B C; Papachristos, A V; Schnell, C; Grossman, L

The growth of randomized experiments in policing. The vital few and the salience of mentoring Journal Article

Journal of Experimental Criminology, 10 (1), pp. jan-28, 2013.

BibTeX
NSCR