Zoek

WILD LEO Project Oeganda

Het WILD LEO project in Oeganda

Het beschermen van de dieren in de wildparken van Oeganda is geen gemakkelijke opgave voor de parkwachters van de Uganda Wildlife Authority’s Rechtshandhaving. Stropers jagen op nijlpaarden, buffels, antilopen en andere diersoorten en dringen ’s nachts de beschermde gebieden binnen om dieren te doden voor hun vlees. Stropers zetten vaak vallen van ijzerdraad op de looppaden van de dieren, anderen gebruiken speren, netten en ook geweren bij het jagen. De beschermde gebieden zijn zeer uitgestrekt en ver van de bewoonde wereld; er zijn nauwelijks wegen. Dat betekent dat parkwachters de routes van stropers, hun verblijfplaatsen en geplaatste vallen te voet moeten volgen. De ‘stille slachtoffers’ , de Oegandese wilde dieren, kunnen niet zelf de hulp van de politie inroepen, dus de parkwachters zijn cruciaal voor de opsporing en bestrijding van ‘wildlife crime’.

Rapporteren van misdrijven

Nadat NSCR-onderzoeker Andrew Lemieux in 2009 en 2011 een tijd had doorgebracht bij de teams van de Uganda Wildlife Authority’s Rechtshandhaving startte hij het WILD LEO project. Doel van het project is om het rapporteren van misdrijven gemakkelijker te maken voor de bewakingspatrouilles, en om kennis en ervaring op te bouwen om gegevens van de patrouilles  te analyseren en in kaart te brengen. Het Wildlife Intelligence and Leadership Development (WILD) project voor Law Enforcement Officers (LEO’s) gebruikt digitale camera’s met GPS om de bewegingen van de patrouilles te volgen en waarnemingen van illegale activiteiten vast te leggen via ‘geo-tagged’ foto’s (foto’s waarbij de locatie met behulp van GPS is geregistreerd).

Integratie van misdaadanalyse en ‘crime-mapping’

Aan het eind van elke maand brengen de verkenningspatrouilles de camera’s naar hun hoofdkantoor zodat de WILD LEO analisten de informatie kunnen downloaden. De analisten zijn getraind om de foto’s en GPS gegevens om te zetten in kaarten die de dekking van de patrouilles weergeven en de plaatsen waar illegale activiteiten plaatsvinden. De teamleiding kan daarmee de patrouilles evalueren en beslissen op welke locaties toekomstige patrouilles zich zullen richten. Bovendien worden de geo-tagged foto’s gebruikt als bewijs om tijdens een rechtszaak aan te tonen dat overtreders binnen de beschermde gebieden zijn geweest en in het bezit waren van verboden artikelen zoals ‘bushmeat’, speren en dierenvallen. Kortom: WILD LEO is erop gericht om misdaadanalyse en ‘crime-mapping’ te integreren in de natuurbescherming.

Uitbreiding naar alle Oegandese leefgebieden van olifanten

Het project begon in 2013 als een pilotstudie met 10 bewakingspatrouilles in Queen Elizabeth National Park. De Uganda Wildlife Authority heeft het project sindsdien omarmd. Het succes in Queen Elizabeth zorgde ervoor dat de Uganda Conservation Foundation, een lokale non-gouvernementele organisatie (NGO) uitbreiding sponsorde in het Murchison Falls National Park. Inmiddels zijn er nu bijna 50 WILD LEO verkenningseenheden die in de twee parken patrouilleren. In de tussentijd heeft de United States Fish and Wildlife Service subsidie gegeven om het project in 2015 uit te breiden naar alle Oegandese gebieden waar olifanten leven.

Resultaten

In beide parken zijn de vervolgingscijfers gestegen dankzij het sterkere juridische bewijs dat wordt geleverd door geo-tagged foto’s. De rijke dataset die in Oeganda is verzameld heeft bovendien veel potentie voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van afschrikking en rechtshandhaving. Daarnaast blijkt WILD LEO bruikbaar in de natuurbeschermingspraktijk van Oeganda.

dr. Andrew Lemieux

Over dr. Andrew Lemieux

Andrew Lemieux studeerde biochemie en moleculaire biofyscia aan de Universiteit van Arizona waar hij zijn BSc (2005) en MSc (2006) behaalde en als 'undergraduate' werkte. In de zomer van 2005 verwierf hij een beurs voor onderzoek aan het Karolinska Instituut in Stockholm. In Zweden ontwikkelde Andrew belangstelling voor onderzoek naar criminaliteit en rechtshandhaving.

Na terugkeer in de Verenigde Staten vond hij een promotieplaats aan de Rutgers School of Criminal Justice in Newark, waar hij onder meer onderzoek deed naar misdrijven tegen bezoekers en toeristen, misdrijven tegen dieren in het wild, en naar tijdsgebaseerd slachtofferschapsrisico.

Andrew werkt momenteel aan een bruikbare typologie voor onderzoek naar en bestrijding van stroperij van olifanten in Afrika. Zijn kennis van stroperij heeft Andrew opgedaan tijdens veldwerk in Oeganda waarbij hij o.a. een aantal maanden bij de rangers van de Uganda Wildlife Authority heeft gewoond en waar hij participeerde in anti-stroperij patrouilles. Als oprichter van het WILD LEO Project heeft Andrew de ranger teams versterkt met technologie en training voor het verbeteren van het opsporen en analyseren van stroperij.

Andrew maakt deel uit van de Clusters Wildlife Crime en Ruimtelijk-temporeel.

Bekijk alle berichten

2011

Bosse, T; Gerritsen, C; Hoogendoorn, M; Jaffry, Waqar S; Treur, J

Agent-based vs. population-based simulation of displacement of crime : A comparative study Journal Article

Web Intelligence and Agent Systems : An International Journal, 9 , pp. 147-160, 2011.

BibTeX
Geef een reactie

NSCR