Home Actueel
  1. Het WILD LEO project in Oeganda

Het WILD LEO project in Oeganda

Door dr. Andrew Lemieux | 18 januari 2016
WILD LEO Project Oeganda

Het beschermen van de dieren in de wildparken van Oeganda is geen gemakkelijke opgave voor de parkwachters van de Uganda Wildlife Authority’s Rechtshandhaving. Stropers jagen op nijlpaarden, buffels, antilopen en andere diersoorten en dringen ’s nachts de beschermde gebieden binnen om dieren te doden voor hun vlees. Stropers zetten vaak vallen van ijzerdraad op de looppaden van de dieren, anderen gebruiken speren, netten en ook geweren bij het jagen. De beschermde gebieden zijn zeer uitgestrekt en ver van de bewoonde wereld; er zijn nauwelijks wegen. Dat betekent dat parkwachters de routes van stropers, hun verblijfplaatsen en geplaatste vallen te voet moeten volgen. De ‘stille slachtoffers’ , de Oegandese wilde dieren, kunnen niet zelf de hulp van de politie inroepen, dus de parkwachters zijn cruciaal voor de opsporing en bestrijding van ‘wildlife crime’.

Rapporteren van misdrijven

Nadat NSCR-onderzoeker Andrew Lemieux in 2009 en 2011 een tijd had doorgebracht bij de teams van de Uganda Wildlife Authority’s Rechtshandhaving startte hij het WILD LEO project. Doel van het project is om het rapporteren van misdrijven gemakkelijker te maken voor de bewakingspatrouilles, en om kennis en ervaring op te bouwen om gegevens van de patrouilles  te analyseren en in kaart te brengen. Het Wildlife Intelligence and Leadership Development (WILD) project voor Law Enforcement Officers (LEO’s) gebruikt digitale camera’s met GPS om de bewegingen van de patrouilles te volgen en waarnemingen van illegale activiteiten vast te leggen via ‘geo-tagged’ foto’s (foto’s waarbij de locatie met behulp van GPS is geregistreerd).

Integratie van misdaadanalyse en 'crime-mapping'

Aan het eind van elke maand brengen de verkenningspatrouilles de camera’s naar hun hoofdkantoor zodat de WILD LEO analisten de informatie kunnen downloaden. De analisten zijn getraind om de foto’s en GPS gegevens om te zetten in kaarten die de dekking van de patrouilles weergeven en de plaatsen waar illegale activiteiten plaatsvinden. De teamleiding kan daarmee de patrouilles evalueren en beslissen op welke locaties toekomstige patrouilles zich zullen richten. Bovendien worden de geo-tagged foto’s gebruikt als bewijs om tijdens een rechtszaak aan te tonen dat overtreders binnen de beschermde gebieden zijn geweest en in het bezit waren van verboden artikelen zoals ‘bushmeat’, speren en dierenvallen. Kortom: WILD LEO is erop gericht om misdaadanalyse en ‘crime-mapping’ te integreren in de natuurbescherming.

Uitbreiding naar alle Oegandese leefgebieden van olifanten

Het project begon in 2013 als een pilotstudie met 10 bewakingspatrouilles in Queen Elizabeth National Park. De Uganda Wildlife Authority heeft het project sindsdien omarmd. Het succes in Queen Elizabeth zorgde ervoor dat de Uganda Conservation Foundation, een lokale non-gouvernementele organisatie (NGO) uitbreiding sponsorde in het Murchison Falls National Park. Inmiddels zijn er nu bijna 50 WILD LEO verkenningseenheden die in de twee parken patrouilleren. In de tussentijd heeft de United States Fish and Wildlife Service subsidie gegeven om het project in 2015 uit te breiden naar alle Oegandese gebieden waar olifanten leven.

Resultaten

In beide parken zijn de vervolgingscijfers gestegen dankzij het sterkere juridische bewijs dat wordt geleverd door geo-tagged foto’s. De rijke dataset die in Oeganda is verzameld heeft bovendien veel potentie voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van afschrikking en rechtshandhaving. Daarnaast blijkt WILD LEO bruikbaar in de natuurbeschermingspraktijk van Oeganda.

dr. Andrew Lemieux

Research Fellow

Deel dit artikel

Actuele berichten