Zoek

Mannen met een partner en kinderen worden minder crimineel

Intergenerationele overdracht van criminaliteit

Het is een algemene aanname in de samenleving dat criminaliteit ‘in de familie zit’. De wetenschappelijke basis voor deze aanname was lange tijd beperkt. In de afgelopen decennia zijn er echter steeds meer multigenerationele studies opgezet, met name in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Nederland en Zweden, die het mogelijk maken om de intergenerationele overdracht van criminaliteit te onderzoeken. Deze studies zijn van belang om de mate van overdracht vast te stellen en om te bestuderen wat mogelijk effectieve interventies zijn in risicovolle families.

Lees meer over het onderzoek in dit factsheet:

Credits beeld: Shutterstock

Over dr. Steve van de Weijer

Steve van de Weijer is sinds september 2014 postdoc onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). In maart 2014 verdedigde hij zijn proefschrift over de intergenerationele overdracht van gewelddadige delinquentie. Zijn onderzoek richt zich op levensloopcriminologie, criminele carrières en de inter- en intragenerationele overdracht van criminaliteit.

Steve maakt deel uit van de Clusters Levensloop, Intergenerationeel en Sancties.

Bekijk het volledige cv van dr. Steve van de Weijer.

Bekijk alle berichten

2009

de Keijser, J W; Elffers, H; Kok, R M; Sjerps, M J

Bijkans begrepen? : Feitelijk en vermeend begrip van forensische deskundigenrapportages onder rechters, advocaten en deskundigen. Book

Boom Juridische Uitgevers, 2009.

BibTeX

2006

Broeders, A P A; Kloosterman, A D; Sjerps, M J

Een gevaarlijke tak van sport : Reactie van het NFI op 'De mythe van het DNA-bewijs' Journal Article

Advocatenblad, 86 , pp. 697-700, 2006.

BibTeX
NSCR