Zoek

Lowlands als ideale onderzoeksomgeving

NSCR-onderzoeker Jean-Louis van Gelder was een van de tien wetenschappers die onderzoek deed op het muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen (augustus 2015). Hij onderzocht de beleving van virtual reality bij enkele honderden festivalbezoekers. Zij kregen een koptelefoon op en een speciale bril waarmee ze 360° om zich heen konden kijken.  Daarnaast mochten ze kiezen uit twee scenario’s: een virtuele ruzie in een kroeg of een virtuele bungeejump. Hoe reageren zij in zo’n situatie, al dan niet onder invloed van alcohol of drugs?

Doel

Het doel  van het onderzoek op Lowlands is een nieuwe onderzoeksmethode te ontwikkelen voor de sociale wetenschappen die de traditionele ‘scenariomethode’  op papier kan vervangen. Van Gelder vermoedt namelijk dat hij met deze virtuele scenario’s een veel realistischer beeld kan oproepen van een situatie dan wanneer proefpersonen een scenario op papier lezen. In deze studie verfilmde Van Gelder in samenwerking met een videoproductiebedrijf (www.Scopic.nl) en een regisseur (Malte Huthoff) het in de criminologie vaak gebruikte Dutch Goose scenario  waarin een ruzie in een bar ontstaat.

Resultaten

Als de resultaten van onderzoek met virtual reality beter overeenkomen met hoe mensen zich in het echte leven gedragen dan kunnen andere onderzoekers deze methode ook gebruiken.
Jan-Louis van Gelder: ”We zijn nog niet aan de analyse van de resultaten toegekomen maar de reacties van de deelnemers op Lowlands waren in ieder geval erg enthousiast. Met de inleving lijkt het in ieder geval wel goed te zitten: Een aantal deelnemers praatte terug tegen de virtuele karakters!”

Meer informatie

Dit project maakt deel uit van The 360° Visual Scenario Method: Moving from imagination towards full immersion.

mr. dr. Jean-Louis van Gelder

Over mr. dr. Jean-Louis van Gelder


Jean-Louis van Gelder studeerde Arbeids-& Organisatiepsychologie en Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Beide achtergronden werden vervolgens gecombineerd in de dissertatie “The Law and Psychology of Land Tenure Security: Evidence from Buenos Aires” welke tevens aan de UvA werd afgerond. In 2012 promoveerde hij nog een keer aan de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit op de invloed van affect en cognitie bij het nemen van criminele beslissingen. Momenteel richt hij zich op het gebruik van innovatieve methoden zoals virtual reality, social media en geo-tagged foto's in criminologisch onderzoek. Zijn andere onderzoeksinteresses liggen op het gebied van risicoperceptie en –gedrag, de informele sector, slachtofferschap en dual-process theorie. Jean-Louis is initiator en coördinator van NSCR’s CRIME Lab.

Jean-Louis maakt deel uit van het Cluster CRIME Lab & Technology.

Bekijk alle berichten

2017

Antokolskaia, M V; Coenraad, L M; der, Lans Marit Tomassen-van; van den Berg, C J W; Kaljee, J; Roorda, H N; Bijleveld, C C J H; Finkenauer, C; de Groot, G; Dirkse, M; Schellevis, T; Sijtesema, M C

Evaluatie pilot preventie vechtscheidingen en pilot regierechter echtscheidingen Technical Report

Raad voor de Rechtspraak 2017.

Links | BibTeX

van der Laan, P H; Dirkzwager, A J E; Dirkse, M

Rekenkameronderzoek Nazorg: Terugkeer van ex-gedetineerden in de Amersfoortse samenleving Technical Report

Rekenkamer Amersfoort 2017.

BibTeX

2013

Braga, A A; Welsh, B C; Papachristos, A V; Schnell, C; Grossman, L

The growth of randomized experiments in policing. The vital few and the salience of mentoring Journal Article

Journal of Experimental Criminology, 10 (1), pp. jan-28, 2013.

BibTeX
NSCR