Zoek

Nieuwe promovendus Peter Ejbye-Ernst

Stel je eens voor dat je tijdens het winkelen getuige bent van een gewapende overval. Of dat je naar huis loopt met je boodschappen en een gevecht op straat ziet. Wat zou jij doen? Zou je ingrijpen? En wat zou er gebeuren als je dat deed?

Ondanks een halve eeuw aan experimentele ‘bystander’-studies is er weinig bekend over hoe omstanders zich echt gedragen in geweldssituaties en wat de gevolgen zijn van hun gedrag. Een nieuw onderzoeksproject dat senior onderzoeker Marie Rosenkrantz Lindegaard gehonoreerd kreeg van de Deense Council for Independent Research, gaat overvallen en straatgevechten op beelden van beveiligingscamera’s analyseren om betere inzichten te krijgen in het gedrag van omstanders. Het beeldmateriaal wordt aangevuld met informatie uit de politiedossiers van de betreffende geweldsincidenten. Het project is een samenwerking met het departement sociologie van de Universiteit van Kopenhagen (UCPH) en kreeg ook een Aspasia-premie van NWO. Twee postdocs in Kopenhagen en een promovendus op het NSCR gaan het project uitvoeren.

Peter Ejbye-Ernst is deze promovendus op het NSCR. In 2016 behaalde hij zijn masterdiploma in de sociologie aan de Universiteit van Kopenhagen. Tijdens zijn studie nam hij deel aan een onderzoeksproject dat gebruikmaakte van politiedossiers en camerabeelden om de situationele dynamiek van Deense straatgevechten te onderzoeken. Marie Rosenkrantz Lindegaard (NSCR & UCPH) en Wim Bernasco (NSCR & VU) begeleiden het nieuwe onderzoeksproject.

De analyse zal uitgaan van interdisciplinaire inzichten over waargenomen gedrag, bewegingen en houdingen en hun betekenis. Door aanwezig te zijn wanneer de politie afwezig is, kunnen omstanders een cruciale rol spelen bij het voorkomen van lichamelijk letsel en vernielingen. Een beter inzicht in de rol van omstanders bij gewelddadige situaties is dus niet alleen van wetenschappelijk belang, maar dient ook een praktisch doel, namelijk het bevorderen van de veiligheid op straat.

Credits beeld: University of Copenhagen

dr. Marie Lindegaard

Over dr. Marie Lindegaard


Marie Rosenkrantz Lindegaard voltooide haar Master in antropologie aan de Universiteit van Kopenhagen in 2004. Haar scriptie was gebaseerd op etnografisch onderzoek onder jongeren in Kaapstad. De hoofdvraag was hoe jongeren hun veiligheid weten te waarborgen in een dagelijks leven dat gekenmerkt wordt door voortdurende geweldsdreiging. In 2009 promoveerde Marie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar proefschrift richtte zich op de vraag waar en wanneer jongens in Kaapstad geweld gebruiken, en wat zij doen om dat juist te vermijden.

Marie werkt op het NSCR aan een project dat zich richt op interviews met overvallers uit Nederland. De nadruk ligt hierbij op het verklaren van waarom (geplande) overvallen soms gepleegd en soms niet gepleegd worden, en waarom sommige overvallen met meer geweld gepaard gaan dan andere. Onderzoeksinteresses van Marie zijn de situationele aspecten van de criminaliteit, het vermijden van misdaad, geweld, overvallen, daders, jeugd, agency, mannelijkheid, straatcultuur, sociale en ruimtelijke mobiliteit, kwalitatief onderzoek, etnografie van gevangenissen, Zuid-Afrika.

Marie maakt deel uit van het cluster Criminal Events.

Link naar persoonlijke website.

Bekijk alle berichten

2017

Lindegaard, M R; Liebst, L S; Bernasco, Heinskou W M B; Philpot, R; Levine, M; Verbeek, P

Consolation in the Aftermath of Robberies Resembles Post-Aggression Consolation in Chimpanzees Journal Article

PLoS ONE, 12 (5), pp. e0177725, 2017.

Links | BibTeX

2015

Lindegaard, M R

Synchronic movements of victims and offenders as regulation of violence during robberies Inproceedings

2015.

BibTeX

Lindegaard, M R

Bystanders in action in the aftermath of robberies Inproceedings

2015.

BibTeX

Lindegaard, M R; Bernasco, W; Jacques, S

Explaining violence during robberies: Interactions between victims and offenders Inproceedings

2015.

BibTeX

2013

Lindegaard, M R; Jacques, S

Agency as a cause of crime Journal Article

Deviant Behavior, 35 , pp. 85-100, 2013.

BibTeX

Lindegaard, M R; Miller, J; Reynald, D M

Transitory mobility, cultural heterogeneity and victimization risk among young men of color. Insights from an ethnographic study in Cape Town, South Africa Journal Article

Criminology, 51 (4), pp. 967-1008, 2013.

BibTeX

Lindegaard, M R; Bernasco, W; Jacques, S; Zevenbergen, B

Posterior gaines and immediate pains. Offender emotions before, during and after robberies Book Chapter

Van Gelder, J -L; Elffers, H; Reynald, D M; Nagin, D (Ed.): Affect and cognition in criminal decision making. Between rational choices and lapses of self-control, pp. 58-76, Routledge, Abingdon, 2013.

BibTeX

Gelder, Van J -L; Lindegaard, M R

To rational or not too rational? Results from the 2013 enquête Book Chapter

Bernasco, W; Ruiter, S; Huisman, W; Bruinsma, G J N (Ed.): Eenvoud en vescheidenheid. Liber Amicorum voor Henk Elffers, pp. 37-45, NSCR & Afd. Criminologie Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam, 2013.

BibTeX

Bernasco, W; Lindegaard, M R; Jacques, S

Overvallen vanuit daderperspectief. Situationele aspecten van gewelddadige, niet-gewelddadige en afgeblazen overvallen. Book

Politie & Wetenschap/ Reed Elsevier, Den Haag/Apeldoorn, 2013.

BibTeX
NSCR