Het cluster Wildlife Crime voert empirisch onderzoek uit naar stroperij en de handel in en consumptie van (producten van) wilde dieren. Om wildlife crime te analyseren worden verschillende criminologische theorieën gebruikt, zoals de rationelekeuzebenadering, crime pattern en routine activities theory, en het perspectief van situationele misdaadpreventie. Daarnaast worden inzichten uit de ecologie en bewegingstheorieën gebruikt om het gedrag van daders en handhavers in kaart te brengen.
Onderzoeksonderwerpen
Het cluster richt zich op onderwerpen met betrekking tot de ruimtelijke en temporele elementen van stroperij en anti-stroperijpatrouilles, de kenmerken van daders, hoe dadernetwerken zijn georganiseerd en de betekenis van vervolging voor het voorkomen van toekomstige misdrijven. Het cluster heeft ook belangstelling voor empirische evaluaties van anti-stroperij-interventies zoals rapid-response teams, alternatieve programma’s voor levensonderhoud en het gebruik van remote sensing technologie om dier- en stropergedrag te monitoren.
Internationale samenwerkingsverbanden
Het cluster heeft een groot aantal nationale en internationale samenwerkingsverbanden. Een belangrijke is die met Craig Spencer, Senior Warden van Balule Olifants West Nature Reserve in Zuid-Afrika, om de criminele locatiekeuzes van neushoornstropers te bestuderen. Het cluster werkt ook nauw samen met Will Moreto van de University of Central Florida, met Milind Tambe’s onderzoeksgroep aan de University of Southern California, maar ook met praktijkmensen van de Uganda Wildlife Authority en Uganda Conservation Foundation.
Clusterleden
- Andrew Lemieux (coördinator)
- Nick van Doormaal
- Jordi Janssen
- Jacob van der Ploeg
- Stijn Ruiter
Fellows
- Kees Camphuysen (NIOZ)
- William Moreto (University of Central Florida)
- Rob Pickles (Panthera)