Zoek

Op camera schiet passieve toeschouwer te hulp

“Wanneer er veel omstanders aanwezig zijn tijdens een noodsituatie, grijpen mensen minder vaak en minder snel in dan wanneer zij alleen getuige zijn hiervan.”

Bovenstaand verschijnsel wordt ook wel het passieve toeschouwer effect of het bystander effect genoemd. Echter, wanneer mensen bewust worden gemaakt van hun publieke aanwezigheid in een drukke sociale omgeving, door bijvoorbeeld een camera, bieden zij juist eerder hun hulp aan. Reputatie blijkt in het bystander effect een belangrijke factor te zijn.

Lees in deze factsheet meer over het onderzoek van Marco van Bommel, Jan-Willem van Prooijen, Henk Elffers en Paul van Lange.

dr. Jan-Willem van Prooijen

Over dr. Jan-Willem van Prooijen


Jan-Willem van Prooijen studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden, waar hij in 1998 afstudeerde bij de afdeling Sociale & Organisatiepsychologie alsmede bij de afdeling Methoden en Technieken van Psychologisch Onderzoek. In 2002 promoveerde hij bij de afdeling Sociale en Organisatiepsychologie van de Universiteit Leiden op een proefschrift naar de relatie tussen groepsdynamische factoren en procedurele rechtvaardigheid.
In 2001 begon hij als Universitair Docent bij de afdeling Sociale Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Aan dezelfde afdeling werkt hij sinds 2007 als Universitair Hoofddocent.
In zijn onderzoek maakt Jan-Willem van Prooijen gebruik van zowel experimentele als toegepaste onderzoeksmethoden en richt hij zich onder meer op procedurele rechtvaardigheid, coöperatie, strafintenties ten opzichte van normovertreders, schuldattributies ten opzichte van slachtoffers en politieke paranoia (e.g., geloof in complottheorieën). Hij zit momenteel in de redactie van diverse prominente wetenschappelijke tijdschriften. In 2006 ontving hij de “Early Career Contribution Award” van de International Society for Justice Research.

Jan-Willem is NSCR-VU Fellow en maakt deel uit van het Cluster Extremisme/Terrorisme en het Cluster Technologische innovaties (CRIME Lab).

Link naar persoonlijke website.

Bekijk alle berichtenNSCR