Zoek

Symposium Detentie en recidive

Symposium Detentie en recidive

Op 6 november 2015 organiseert het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen in samenwerking met het Prison Project voor de derde keer een symposium. Deze keer gaat het over het recidiverisico na detentie en welke detentiegerelateerde kenmerken samenhangen met dit risico. Tijdens dit symposium wordt aandacht besteed aan de rol van verblijfsduur, deelname aan interventies tijdens de detentie, de manier waarop gedetineerden de detentie beleven, en het proces van ‘desistance’ waarbij gedetineerden geleidelijk stoppen met criminaliteit.

De dag bestaat uit een ochtend- en middagprogramma, met drie thema’s:

  • De rol van bedoelde detentie bij toekomstig crimineel gedrag
  • de rol van beleefde detentie bij toekomstig crimineel gedrag
  • Het heft in eigen hand: het proces van stoppen met criminaliteit (desistance)

Dagvoorzitter is Peter van der Laan, hoogleraar Reclassering aan de VU en senior onderzoeker bij het NSCR.

Meer informatie

Meer informatie over het programma en aanmelding staat op de website www.gevangenismuseum.nl

dr. Anja Dirkzwager

Over dr. Anja Dirkzwager

Anja Dirkzwager promoveerde in 2002 bij de Vrije Universiteit in Amsterdam op een grootschalig onderzoek naar posttraumatische stressreacties bij Nederlandse militairen die aan internationale vredesoperaties hebben deelgenomen en het welzijn van hun familieleden.
Daarna werkte zij als onderzoeker bij het Nederland Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL), waar zij lichamelijke en psychische gezondheidsgevolgen van rampen onderzocht (Vuurwerkramp Enschede & Nieuwjaarsbrand Volendam).

Sinds augustus 2007 is zij als senior onderzoeker verbonden aan het NSCR. Zij is één van de projectleiders van het Prison Project, een grootschalig en longitudinaal onderzoek naar de effecten van detentie op de verdere levensloop van gedetineerden en hun gezinsleden. Haar specifieke onderzoeksinteresse gaat uit naar de lichamelijke en psychische gezondheid van gedetineerden en hun familieleden, de ervaringen van gedetineerden tijdens detentie en de onbedoelde effecten van detentie op het verdere leven van gedetineerden.

Ze is ook voorzitter van de ESC working group Prison Life & Effects of Imprisonment.

Anja maakt deel uit van de Clusters Levensloop, Intergenerationeel en Sancties.

Bekijk alle berichten

Sorry, no publications matched your criteria.
NSCR