Zoek

Verdachten en daders van terroristische misdrijven in Nederland

FACTSHEET

Wat zijn de kenmerken van verdachten en daders van terroristische misdrijven? Hoe ziet de levensloop van deze individuen eruit en welke gebeurtenissen hebben een rol gespeeld bij hun radicalisering? Zijn ze al eerder met politie en justitie in aanraking gekomen? Recent criminologisch onderzoek biedt inzicht in de personen achter de terroristische misdrijven.

Auteurs: Elanie Rodermond, Fabienne Thijs en Frank Weerman

Over Fabienne Thijs MSc MA

Fabienne Thijs volgde een bachelor Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tijdens een master International Relations aan de UvA schreef ze een scriptie over de relatie tussen het Amerikaanse dronebeleid en terroristische aanslagen in de landen Jemen, Pakistan en Somalië. In december 2015 behaalde Fabienne een master Holocaust and Genocide Studies via het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en de UvA. Voor haar thesis voerde ze een vergelijkend literatuuronderzoek uit naar hoe criminelen worden ingezet door genocidale regimes in conflictsituaties. Beide masters rondde zij cum laude af. Tijdens en na haar studies werkte ze onder andere bij een beleidsonderzoeksbureau, deed ze een zomerschool over Conflict Resolution in Ierland en was ze stagiair bij het Cambodja Tribunaal in Phnom Penh (ECCC).
Bij het NSCR werkte Fabienne eerder als junior onderzoeker mee aan een studie naar de kenmerken en de voorgeschiedenis van verdachten van terroristische misdrijven. Momenteel is zij werkzaam als PhD onderzoeker aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het NSCR. Haar PhD onderzoek richt zich op de vraag waarom sommige activisten/extremisten/terroristen overgaan tot (extreem) geweld, terwijl anderen, met soortgelijke radicale ideeën, dat niet doen.

Fabienne maakt deel uit van het Cluster Extremisme/Terrorisme.

Bekijk alle berichtenNSCR