Zoek

Virtual Burglary Project

Het bestuderen van inbraak terwijl deze plaatsvindt is een uitstekende manier om onze kennis ervan te vergroten. Maar voor politiemensen is dit meestal onmogelijk om ter plaatse te zijn als een inbreker toeslaat, laat staan voor onderzoekers. Het CRIME Lab Virtual Burglary Project biedt de mogelijkheid om het gedrag van inbrekers ter plekke te kunnen observeren.

Wat kunnen we van inbrekers leren?

Het Virtual Burglary Project is een samenwerkingsverband van het NSCR, het Network Institute Techlabs van de Vrije Universiteit (VU) en de universiteit van Porthsmouth (GB). De virtuele omgeving bestaat uit een woonwijk met huizen die zowel van buiten als van binnen te bekijken zijn. Deelnemers aan het project kunnen vrij in de virtuele wijk rondlopen en de huizen binnengaan. Ze kunnen een doelwit kiezen en vervolgens inbreken in het virtuele huis. Vervolgens kunnen ze het huis van onder tot boven doorzoeken en ten slotte met de verzamelde buit het huis verlaten. Deze methode, welke op dit moment getest wordt onder gedetineerde inbrekers in het Verenigd Koninkrijk, stelt ons in staat op gedrag en werkwijze van inbrekers tot in het kleinste detail te bestuderen. De resultaten die het Virtual Burglary Project oplevert kunnen antwoord geven op fundamentele vragen in de criminologie en zullen ook bijdragen aan de ontwikkeling van concrete preventiestrategieën.

mr. dr. Jean-Louis van Gelder

Over mr. dr. Jean-Louis van Gelder


Jean-Louis van Gelder studeerde Arbeids-& Organisatiepsychologie en Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Beide achtergronden werden vervolgens gecombineerd in de dissertatie “The Law and Psychology of Land Tenure Security: Evidence from Buenos Aires” welke tevens aan de UvA werd afgerond. In 2012 promoveerde hij nog een keer aan de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek van de Vrije Universiteit op de invloed van affect en cognitie bij het nemen van criminele beslissingen. Momenteel richt hij zich op het gebruik van innovatieve methoden zoals virtual reality, social media en geo-tagged foto's in criminologisch onderzoek. Zijn andere onderzoeksinteresses liggen op het gebied van risicoperceptie en –gedrag, de informele sector, slachtofferschap en dual-process theorie. Jean-Louis is initiator en coördinator van NSCR’s CRIME Lab.

Jean-Louis maakt deel uit van het Cluster CRIME Lab & Technology.

Bekijk alle berichten

Sorry, no publications matched your criteria.

2017

Antokolskaia, M V; Coenraad, L M; der, Lans Marit Tomassen-van; van den Berg, C J W; Kaljee, J; Roorda, H N; Bijleveld, C C J H; Finkenauer, C; de Groot, G; Dirkse, M; Schellevis, T; Sijtesema, M C

Evaluatie pilot preventie vechtscheidingen en pilot regierechter echtscheidingen Technical Report

Raad voor de Rechtspraak 2017.

Links | BibTeX

van der Laan, P H; Dirkzwager, A J E; Dirkse, M

Rekenkameronderzoek Nazorg: Terugkeer van ex-gedetineerden in de Amersfoortse samenleving Technical Report

Rekenkamer Amersfoort 2017.

BibTeX

2013

Braga, A A; Welsh, B C; Papachristos, A V; Schnell, C; Grossman, L

The growth of randomized experiments in policing. The vital few and the salience of mentoring Journal Article

Journal of Experimental Criminology, 10 (1), pp. jan-28, 2013.

BibTeX
NSCR