Zoek

Virtuele overvaltraining

Virtuele overvaltraining

Het Virtuele Overvalproject is een samenwerking tussen NSCR, VU, IC3D Media en G4S in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Binnen dit project ontwikkelen en testen we een op simulatie gebaseerde trainingsomgeving die ondernemers binnen het MKB (bijvoorbeeld winkeliers en medewerkers van tankstations) in staat stelt om overvalsituaties vanuit een eerste persoonsperspectief mee te maken. Binnen deze situaties leren ze te reageren, de gevolgen van de ondernomen acties te ondervinden en feedback te krijgen op de gemaakte keuzes. Het centrale leerdoel van de trainingsomgeving is het adequaat leren hanteren van het RAAK-principe (Rustig blijven, Accepteer de situatie, Afgeven van geld of goed, Kijken hoe de dader er uitziet).

dr. mr. Charlotte Gerritsen

Over dr. mr. Charlotte Gerritsen


Charlotte Gerritsen studeerde Rechten en Criminologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na haar afstuderen is zij als promovendus gaan werken bij de afdeling Kunstmatige Intelligentie binnen de Faculteit der Exacte Wetenschappen aan dezelfde universiteit. In haar promotieonderzoek (afgerond in 2010) heeft zij zich gericht op de mogelijkheden van het toepassen van technieken uit de Kunstmatige Intelligentie op het gebied van Criminologie. Zij is momenteel als onderzoeker werkzaam bij het NSCR en werkt aan twee interdisciplinaire projecten.

Binnen het Simulation-based Training of Resilience in Emergencies and Stressful Situations (STRESS)-project ligt de focus op virtuele agressietraining. Professionals met een publieke taak worden regelmatig geconfronteerd met verbaal agressief gedrag. Denk bijvoorbeeld aan mensen die de conducteur bedreigen om niet te hoeven betalen in het openbaar vervoer, of beginnen te schelden omdat ze een parkeerboete krijgen. Zulke confrontaties met verbale agressie kunnen bij medewerkers o.a. leiden tot psychische problemen en verminderd functioneren. Om deze professionals te trainen om goed met agressie om te gaan en te zorgen dat situaties niet escaleren, werkt het NSCR samen met de Vrije Universiteit aan het STRESS-project. In dit project wordt een virtuele training ontwikkeld voor medewerkers van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam (GVB) en de Politieacademie. Het belangrijkste leerdoel van de training is om verschillende typen agressie te herkennen en de daarbij passende handelswijze te kiezen.

Het Simulation-based Prediction and Analysis of Collective Emotional States (SPACES)-project richt zich op het voorspellen van ongewenst gedrag (zoals agressie) in grote menigtes. Door middel van simulatietechnieken is het mogelijk de verspreiding van emoties over een groep mensen te voorspellen. De input van het simulatiemodel wordt gevormd op basis van tekstanalyse van berichten die gepost zijn op sociale media. Door deze berichten at runtime te analyseren is het mogelijk de emoties binnen de menigte te bepalen, deze te koppelen aan locaties en de ontwikkeling van de emotie over de groep te voorspellen.

Charlotte maakt deel uit van de Clusters Criminal Events en Computationele Criminologie.

Bekijk alle berichten

2014

Gerritsen, C; Klein, M C A

Dynamical simulation as a research tool in Criminology Book Chapter

Bruinsma, G; Weisburd, D (Ed.): Encyclopedia of Criminology and Criminal Justice, pp. 1220-1231, Springer Verlag, New York, 2014.

BibTeX

2013

Gerritsen, C; Bosse, T

A simulation model for life after retirement Book Chapter

Bernasco, W; Ruiter, S; Huisman, W; Bruinsma, G J N (Ed.): Eenvoud en vescheidenheid. Liber Amicorum voor Henk Elffers, pp. 523-532, NSCR & Afd. Criminologie Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam, 2013.

BibTeX

2012

Bosse, T; Gerritsen, C; Man, De J; Treur, J

Effects of virtual training on emotional response. A comparison between different emotion regulation strategies Inproceedings

7th International Conference on Brain and Health Informatics (BHI'13), pp. 21-32, Springer Verlag, 2012.

BibTeX

Bosse, T; Gerritsen, C; Man, De J; Treur, J

Learning emotion regulation strategies. A cognitive agent model Inproceedings

13th International Conference on Intelligent Agent Technology (IAT'13 ), pp. 245-252, IEEE Computer Society Press, 2012.

BibTeX

Gerritsen, C; Man, De J; der Meij, Van J

Physiological and subjective response to injustice. The effects of unjust evaluations on physiological responses and subjective experiences Inproceedings

Seventh Intenational Workshop on Human Aspects in Ambient Intelligence (HAI'13), pp. 179-182, IEEE Computer Society Press, 2012.

BibTeX

2011

Bosse, T; Gerritsen, C; Hoogendoorn, M; Jaffry, Waqar S; Treur, J

Agent-based vs. population-based simulation of displacement of crime : A comparative study Journal Article

Web Intelligence and Agent Systems : An International Journal, 9 , pp. 147-160, 2011, (NSCR-2011.65).

BibTeX

Bosse, T; Gerritsen, C; Treur, J

Integration of rational and biological factors in virtual agent decision making Journal Article

Journal of Applied Intelligence, 34 (1), pp. 87-101, 2011, (NSCR-2011.64).

BibTeX

Bosse, T; Gerritsen, C; Treur, J

On the relation between cognitive and biological modelling of criminal behaviour. Journal Article

Human Behaviour, 27 , pp. 1593-1611, 2011, (NSCR-2011.62).

BibTeX

Gerritsen, C

Politiesurveillance : Concentratie werkt beter dan spreiding Journal Article

Kennislink, 2011, (NSCR-2011.10).

BibTeX

Gerritsen, C

Using ambient intelligence to control aggression in crowds. Miscellaneous

2011, (NSCR-2011.63).

BibTeX

2010

Gerritsen, C

Caught in the act : Investigating crime y agent-based simulation. Book

z.n., z.pl., 2010, (NSCR-2010.13).

BibTeX

Bosse, T; Elffers, H; Gerritsen, C

Simulating the dynamical interaction of offenders, targets and guardians. Journal Article

Crime Patterns & Analysis, 3 (1), pp. 51-66, 2010, (NSCR-2010.36).

BibTeX

Bosse, T; Gerritsen, C

A model-based reasoning approach to prevent crime Book Chapter

Magnani, L (Ed.): Model-based reasoning in science & technology, pp. 159-177, Springer, Heidelberg, 2010, (NSCR-2010.93).

BibTeX

Bosse, T; Gerritsen, C

An agent-based framework to support crime prevention Book Chapter

AAMAS '10 Proceedings of the 9th International Conference on Autonomous Agents and Multiagent Systems - Volume 1, pp. 525-532, International Foundation for Autonomous Agents and Multiagent Systems, Richland, 2010, (NSCR-2010.).

BibTeX

Bosse, T; Gerritsen, C

Social simulation and analysis of the dynamics of criminal hot spots Journal Article

Journal of Artificial Societies & Social Simulation, 13 (2), pp. 24, 2010, (NSCR-2010.90).

BibTeX

Bosse, T; Gerritsen, C; Klein, M C A

Predicting the development of juvenile delinquency by simulation Book Chapter

IEA/AIE'10 Proceedings of the 23rd international conference on Industrial engineering and other applications of applied intelligent systems - Volume II, pp. 565-574, Springer, Heidelberg, 2010, (NSCR-2010.95).

BibTeX

2009

Bosse, T; Gerritsen, C; Klein, M C A; Weerman, F M

Development and validation of an agent-based simulation model of juvenile delinquency. Book Chapter

Proceedings of the International Symposium on Social Intelligence and Networking, SIN'09., pp. 200-207, Computer Society Press, z.pl., 2009, (NSCR-2009.66).

BibTeX




NSCR